sunnuntai 25. elokuuta 2013

Pansit


Aineet:

400 g jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulia
kasvisliemikuutio
lihaliemikuutio
1 dl vettä
500 g kaalia
4 perunaa
5 porkkanaa
paprika
2 tomaattia
n. 100 riisinuudelia
180 katkarapuja

Ruskista jauheliha ja sipulit. Lisää lihaliemikuutiot ja vesi.
Suikaloi kaali ja lisää jauhelihan joukkoon.
Tee samoin porkkanalle ja perunalle.
Pilko myös paprika ja tomaatit ja lisää jo pehmenneiden vihannesten joukkoon.
Laita riisinuudelit kiehuvaan veteen likoamaan 2 minuutiksi ja lisää vokkiin.
Viimeiseksi lisää sulatetut katkaravut.



Lasagne





Aineet:
Jauhelihakastike

400 g jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
lihaliemikuutio
suolaa
mustapippuria
meiramia
basiligaa


Juustokastike

50 g margariinia
5 rkl jauhoja
8 dl maitoa
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää
175 g juustoraastetta


Jauhelihakastike: Ruskista jauheliha ja hienonnetut sipulit. Lisää tomaattimurska, vesi, lihaliemikuutio ja mausteet. Anna hautua kannen alla 10-15 minuuttia.

Juustokastike: Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja kiehauta. Lisää maito kahdessa erässä koko ajan sekoittaen. Lisää suola, mausteet ja 3/4 osaa juustoraasteesta.

Levitä vuoan pohjalle 1/4 jauhelikastiketta, päälle 1/4 juustokastiketta ja niiden päälle lasagnelevyjä. Toista kaksi kertaa. Lisää päälle vielä viimeiset jauheliha -ja juustokastikkeet. Ripottele viimeiseksi juustoraaste.
Paista 175 asteessa noin tunti.

Kauraomenapaistos


Aineet:

5 isoa omenaa
1 tl kanelia
100 g margariinia
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
1/2 dl jauhoja

Lohko kuoritut omenat voideltuun vuokaan.
Ripottele pinnalle kanelia.
Sulata rasva ja sekoita loput aineet sekaan.
Levitä seos omenalohkojen päälle.
Paista alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Omenapiirakka





Aineet:

200 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
3 dl jauhoja
muna
3/4 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria
3-4 isoa omenaa
kanelia ja sokeria


Sulata rasva ja sekoita sokerin kanssa.
Lisää jauhot hiljalleen ilman leivinjauhetta.
Ota sivuun 1 dl taikinaa, se ripotellaan "valmiin" piirakan päälle.
Lisää taikinan joukkoon muna, maito, leivinjauhe ja vaniliinisokeri.
Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun piirakkavuokaan.
Aseta omenanpalat päälle, ripottele kanelia ja sokeria, sekä sivuun jätetty taikina.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.


sunnuntai 18. elokuuta 2013

Tonnikalapasta


Aineet:

250 g Cappellipastaa
1 pss Ranskalainen sipulikeitto
1 prk tomaattipyrettä
1 prk tonikalapaloja vedessä
1 prk tonnikalapaloja öljyssä
juustoraastetta


Keitä pasta ja huuhtele kylmällä vedellä.
Valmista Ranskalainen sipulikeitto 8 dl:n vettä.
Lisää keittoon pyre sekä tonnikalat nesteineen.
Sekota keitto ja pasta keskenään ja laita lasivuokaan.
Ripottele päälle juustoraastetta.
Paista 175 asteessa noin 1 tunti tai niin kauan kunnes pinta on saanut kauniin värin
.

Raparperi-Mansikkakiisseli




Aineet:

5 dl pilkottua raparperia
9 dl mansikoita
8 dl vettä
1 1/2 sokeria
4 rkl perunajauhoja
1 dl vettä
(4 rkl minttuhyytelöä)


Laita vesi ja raparperit kattilaan ja anna kiehua kunnes raparperien koostumus hajonnut.
Lisää minttuhyytelö, mansikat ja sokeri, kiehauta.
Nosta kattila pois levyltä. Sekoita perunajauhot veteen (1 dl) ja kaada kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Siirrä kattila kuumalle levylle ja anna pulpahtaa.
Sirottele pinnalle sokeria.

Raparperipiirakka



Aineet:

4 munaa
2 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl sulatettua margariinia
1 dl maitoa
reilu 5 dl pilkottua raparperia

päälle muruseos:

50 g margariinia
1 1/2 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoa


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos, jäähtynyt rasva sekä maito. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän.
Levitä taikina leivinpaperille pellille. Ripottele päälle raparperit.
Sekoita pehmeän margariinin sekaan sokeri ja vehnäjauhot.
Ripottele muruseos marjojen päälle ja paista 225 asteessa keskitasolla 20-25 minuuttia.



Lihaperunasoselaatikko



Aineet:

1 1/2 kg yleisperunoita
n. 8 dl maitoa
2 tl suolaa
4-5 rkl floraa
400 g naudanjauhelihaa
paprikaa
pippuria
valkosipulia
soijakastiketta
korppujauhoja
margariinia


Keitä perunat pehmeiksi. Ja tee löysähkö muussi maidolla ja floralla. Mausta suolalla.
Paista jauheliha ja mausta.
Sekoita jauheliha muussin sekaan ja laita lasivuokaan.
Tee juustohöylällä margariinista siivuja soseen päälle ja ripottele korppujauhoja tasaisesti joka puolelle.
Paista 175 asteessa n. 1 tunti.


keskiviikko 7. elokuuta 2013

Pinaattikeitto


Aineet:

50 g margariinia
3/4 dl vehnäjauhoo
1 l maitoo
1 ps (150g) pakaste pinaattia
1 tl suolaa
1 tl sokeria
valkopippuria
muskottia


Sulata rasva. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. 
Lisää puolet maidosta ja sekoita, kunnes seos kiehuu.

Lisää loput maidosta ja jäinen pinaatti.
Sekoita edelleen.
Keitä pari minuuttia ja mausta.

Tarjoillaan keitetyn kananmunan kera.

Cookies


Aineet:

150 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
200 g suklaata
(pähkinöitä)



Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokerit.
Lisää huoneenlämpöiset munat voimakkaasti vatkaten.
Sekoita muut aineet keskenään ja lisää varovasti käännellen tasaiseksi.

Paista 200 astetta, n.10 min

Valkosuklaa-mustikkajuustokakku



Aineet:

Pohja:
1/2 pakettia digestive-keksejä (n. 180 g)
75 g margariinia

Täyte:
2 dl vispikermaa
250 g rahkaa
200 g mascarpone-tuorejuustoa
100 g valkosuklaata
3 liivatelehteä
4 1/2 dl mustikoita

Kiille:
1/2 dl mustikoita
1 dl vettä
2 liivatelehteä

Pinnalle 30 g valkosuklaalastuja


Murskaa digestive-keksit.
Sulata rasva ja lisää muruihin.
Painele seos irtopohjavuokan pohjalle kevyesti.

Pistä liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.
Vaahdota kerma.
Lisää rahka ja tuorejuusto, sekä sulatettu suklaa kermavaahdon sekaan.
Sekoita liivatelehdet n. 2 ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä.
Sekoita liivatevesi ohuena nauhana täytteeseen.
Lisää mustikat varovasti sekoittaen.
Ja kaada täyte keksipohjan päälle.
Hyydytä kakkua n. 2 tuntia jääkaapissa.

Laita liivatteet likoomaan.
Murskaa mustikat ja liota 1 dl:aan vettä.
Sihtaa kuoret ja siemenet pois teesihdillä.
Sekoita liivatelehdet n. 2 ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä.
Sekoita liivatteet mustikkaliemen joukkoon.
Kaada kiille kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa n. tunnin.

Koristele suklaalastuilla.



Makaroonilaatikko


Aineet:

400 g jauhelihaa
1 pss makaroonia
1 - 2 sipulia
2  valkosipulinkynttä
2 kananmunaa
8 dl maitoa
suolaa
valkopippuria
paprikaa
(soijaa)

Paista jauheliha ja hienonnetut sipulit.
Puserra valkosipulin kynnet joukkoon ja mausta.
Keitä makaronit, mutta jätä hieman kiinteiksi.
Sihvilöi kylmällä vedellä makaronit ja sekoita jauhelin kanssa.
Kaada seos vuokaa.
Vatkaa kananmunista rakenne rikki.
Lisää maito ja mausta. Sekoita.
Kaada makaroni-jauhelliha seoksen päälle.
Paista 175 asteessa n.1 1/2 tuntia.

Kasvissosekeitto



Aineet:

300 g kukkakaalia
200 g parsakaalia
400 g pataattia / perunaa
5 kpl porkkanaa
paprika
2 tomaattia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 dl kuohukermaa
 suolaa

Pilko ja keitä kasvikset pehmeiksi. 
Soseuta pehmeät kasvikset omassa keitinliemessä.
Mausta suolalla ja tuoreilla yrteillä.
Lisää kerma.

Tarjoile krutonkien kanssa.








Taco-kierteet



Aineet:

Rahkataikina:
250 g margariinia
250 g rahkaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
400 g jauhelihaa
taco-mausteseos
1-2 sipulia

lisäksi juustoraastetta


Tee taikina sekoittaen kaikki ainekset keskenään. Älä vaivaa.
Anna kylmettyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

Paista jauheliha ja pilkotut sipulit.
Lisää taco-maustepussi ohjeen mukaan.
Anna täytteen jäähtyä.

Kaulitse puolet takinasta suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Levitä päälle puolet täytteestä ja juustoraasteesta.
Kierrä rulalle ja leikkaa 2 cm levyisiksi paloiksi.
Paista 200 asteessa.

Juustotikut



Aineet:
lehtitaikinalevyjä
juustoraastetta
kananmuna
aromisuolaa
paprikajauhetta


Sulata taikinalevyt erilleen levitettynä huoneen lämmössä n. 15min.
Voitele kaikki levyt kananmunalla.
Levitä juustoraaste joka toiselle levylle.
Mausta aromisuolalla ja paprilalla juustoraasteiset levyt.
Aseta voideltu levy kananmunapuoli alaspäin päälle ja painele hieman.
Leikkaa 1 - 1 1/2 cm vahvusiksi, kierrä ja aseta pellille.
Paista uunissa 225 astetta .
















perjantai 2. elokuuta 2013

Raparperi-mansikka jälkkäri



Aineet:
5 dl raparperinpaloja
1 dl sokeria
2 dl vettä
2 rkl minttuhyytelöä (tai 1/2 tl minttua)
9 dl pakastemansikoita
Koristeeksi sitruunamelissan lehtiä

tarjoillaan jäätelön tai turkkilaisen jugurtin kanssa :)


Keitä raparperipaloja  5 minuuttia sokeri vedessä. (Kunnes raparperit ovat soseutuneet.)
Mausta mintulla ja anna jäähtyä.

Kaada kohmeiset mansikat tehosekottimeen ja soseuta. 
Lisää jäähtynyt raparperiseos mansikkasoseen joukkoon ja sekoita.

Laita tarjolle jäätelön tai jugurtin kanssa. Koristele.

Kasvisgratiini



Aineet:
pieni kukkakaali (n. 300g)
pieni parsakaali (n. 200g)
5 porkkanaa
kesäkurpitsa
1 sipuli
1 punasipuli
5 kirsikkatomaattia
2 dl kuohukerma
puoli pakettia koskenlaskija-sulatejuustoa
reilusti juustoraastetta
suolaa ja pippuria





                                                                                    Keitä pilkotut vihannekset: kesäkurpitsa, porkkanat, kukka- ja parsakaali kattilassa n. 10-15 min.

Siivilöi keitetyt kasvikset voideltuun vuokaan.

Lisää pilkottut sipulit ja tomaatit.

Lämmitä kerma lähes kiehuvaksi ja lisää sulatejuusto pieninä nokareina. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää kerma ja pipottele juustoraaste päälle.


Paista 200 asteisen uunin keskitasolla n. 40 min.

   Tänään tarjolla sitruuna-persilija kalafileiden ja salaatin kanssa :)